Persberichten

Persbericht 't Carillon | 08-10-2020

Carnavalsplatform Drimmelen neemt (voorlopig) besluit: de  vaste buitenactiviteiten kunnen in 2021 helaas niet doorgaan 

Het in 2019 opgerichte Carnavalsplatform Drimmelen heeft met pijn in het hart  een zeer lastig besluit moeten nemen over carnaval 2021. Na het afwegen van  de risico’s en de opties heeft het platform met de kennis van nu besloten dat  het vanwege het coronavirus niet verantwoord is om de vaste  buitenactiviteiten, zoals optochten en verbranding van de carnavalspoppen in  2021 door te laten gaan. Duidelijkheid hierover was op dit moment nodig,  omdat de voorbereidingen voor deze activiteiten anders al getroffen moesten  worden. Het platform houdt de ontwikkelingen uiteraard wel in de gaten en  neemt die ter bespreking mee in de volgende vergadering. 

Carnavalsplatform Drimmelen: We begrijpen dat dit voor de vele fanatieke  carnavalsstichtingen, carnavalsverenigingen en carnavalsvierders in onze gemeente  ontzettend jammer is. Tevens is dit ook een teleurstellend vooruitzicht voor onze  horecaondernemers. Zij worden hierdoor ook hard geraakt in hun portemonnee. Maar  het besluit moest met het verstand worden genomen en we kunnen simpelweg de  risico’s niet nemen.” 

Een bittere pil 

Carnaval (en al wat daar bij hoort) is een van de vele vaste culturele activiteiten die  ontregelt wordt door het COVID-19 virus. Voor veel mensen is het een bittere pil dat  carnaval in 2021 niet door kan gaan zoals ze gewend zijn. Begin september hebben de carnavalsorganisaties al onderling overleg gehad om mogelijkheden te bedenken om  carnaval op een verantwoorde manier te organiseren. Op 28 september is het  Carnavalsplatform als geheel samengekomen om de persconferentie van die dag te  beluisteren. Daarna volgde overleg over de mogelijkheid om met carnaval de vaste  buitenactiviteiten door te laten gaan.  

Coronavirus/COVID-19 

Gezien de huidige voorschriften ter voorkoming van verdere verspreiding van het  coronavirus (COVID-19) zag het platform die mogelijkheid op dit moment niet. Het  platform, bestaande uit de gemeente en de organiserende verenigingen/stichtingen, heeft besloten om geen risico’s te kunnen nemen en haar gezond verstand te gebruiken. Dit wil zeggen dat er komend jaar geen carnavalsoptochten, lampionoptochten,  popverbrandingen en overige buitenactiviteiten kunnen plaatsvinden. Indien er een  versoepeling komt van de geldende maatregelen per 1 december 2020, zijn er mogelijk  nog wel verruimingen voor enkele activiteiten. Het platform heeft haar volgend overleg  gepland op maandag 23 november en zal de situatie dan opnieuw bekijken.  

Alternatieve programma’s 

Het platform wil wel graag in samenspraak met de horecaondernemers kijken naar  alternatieve programma’s, zoals de bekendmaking van prins carnaval, sauwelen,  benoemingen/huldigingen en kindercarnaval. Op deze manier kunnen ook die te  organiseren activiteiten in kaart worden gebracht en worden afgestemd. 

Achtergrond Carnavalsplatform Drimmelen 

Op initiatief van de organiserende carnavalsverenigingen en –stichtingen in de gemeente  Drimmelen is in 2019 een gemeente breed platform voor carnaval opgericht. In het  Carnavalsplatform Drimmelen zijn namens de gemeente: de burgemeester, wethouder  en beleidsmedewerkers vertegenwoordigd en vanuit de stichtingen/verenigingen: de 

voorzitters van C.S. de Biesboschrakkers, CS De Erpelrooiers, CS De Mayenèrs, T.C.V.  De Schraansers en C.V. de Zwallekers. 

Behoefte aan gezamenlijk overleg 

Er was behoefte om gezamenlijk de carnavalsactiviteiten te bespreken met de gemeente  Drimmelen. Het afgelopen carnaval heeft het platform hier onder meer de vruchten van  geplukt. De weersomstandigheden en –voorspellingen waren in 2020 zeer slecht, o.a.  met harde windstoten, waardoor onderlinge samenwerking en het uitwisselen van  gegevens noodzakelijk was. Mede hierdoor konden optochten doorgaan en/of worden  verplaatst naar een later tijdstip of een andere dag. Met daarbij eventuele aanpassingen  van de verleende vergunningen. Dat gezamenlijk overleg heeft ook nu met het  coronavirus haar toegevoegde waarde al bewezen.

Persbericht 't Carillon